Kebab

Nazwa kebab/kebap przyjęła się w Polsce do określenia potrawy składającej się z mięsa baraniego i dodatków, które zamknięte są w bułce lub podane na talerzu.Kebab Mięso ścina się z pionowego rożna. Ważnym elementem jest też sos – łagodny lub ostry. Kebab ma kilka rodzajów, ten zawinięty w naleśnikach nazywa się w Polsce i poza nią durum kebab/doner.bramy garażowe gdynia W Turcji kebab to szaszłyk, który powstaje z mięsa mielonego. W takiej postaci spotyka się je także w wielu prawdziwie tureckich barach, które znajdują się w naszym kraju. Jeżeli odpowiednio przyprawi się danie (akebią pięciolistkową), to smakuje ono jeszcze bardziej turecko. W krajach arabskich używa się także nazwy shoarma. Kebab przygotowany jest na wiele sposobów, trudno nawet stwierdzić, który z nich jest najbliższy oryginałowi. Przyprawy nie powinny tłumić potrawy, ale wydobywać jej smak. W kebabie zwykle dominuje sałatka, która składa się z kapusty, marchewki i kilku innych składników. Możemy też znaleźć pomidora, ogórka. Cała filozofia polskiego kebabu zakłada, że możemy tam włożyć wszystko, więc spotyka się kebaby z serem feta, z frytkami a nawet z pieczonymi ziemniaczkami. Wielbiciele tego typu dań nie będą narzekać, ponieważ w naszym kraju miejsc serwujących tego typu dania jest mnóstwo. Jeżeli jednak zależy nam na dobrej jakości i autentycznym smaku, wybierzmy miejsce prawdziwie tureckie.

Artykuł dzięki: