kuchnia turecka przepisy baklazan

kuchnia turecka przepisy baklazan

Izraelskie Przepisy i kuchni

Izrael jest domem dla kuchni bardzo zróżnicowana i różnorodna. To dlatego, że imigranci z całego świata wprowadziły przepisy, istnieją oczywiście tradycyjne receptury żydowskie i arabskie wpływy zostały wchłaniane też. Kuchnia izraelska można podzielić na dwie główne kategorie:-Mizrahi izraelska kuchnia, która jest pod wpływem kuchni arabskiej i tradycyjnej kuchni izraelskiej, która jest pod wpływem różnych krajów, z których Żydzi wyemigrowali do Izraela, i obejmuje Ashkenazi, Afryki Północnej Balkan , naczynia jemenicka iraccy i Ameryki Północnej, choć wiele potraw zyskały popularność poza granicami swojego pierwotnego pochodzenia etnicznego.

Niektóre dania izraelscy obejmują:

– Izraelska sałatka – Drobno pokrojone w kostkę pomidory i ogórki, ubrany z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

– Matbucha – sałatka z pomidorów, papryki, prażone z oliwek i czosnku, które są gotowane razem, a następnie pozostawiono do ochłodzenia.

kuchnia turecka przepisy baklazan

– Labneh – Jogurt napięte usunąć serwatkę.

– Skhug, znany również jako „kharif” – pikantnym sosie dip /, pochodząca z Jemenu. Dip jest wykonany ze świeżego ostrą papryką, kolendry, czosnku i przypraw. Istnieje kilka wariantów, w tym Adom skhug (czerwony skhug, wykonane z czerwonej papryki), Yarok skhug (zielone skhug wykonana zielona papryka) i Chum skhug (brązowy skhug, wykonane przy użyciu zielona papryka i pomidory).

– Jachnun – walcowanego ciasta, powoli pieczone na noc, a spożywane z dipem pomidorowym, jajka na twardo i skhug.

– Shakshouka – jajka, pomidory, cebulę i czosnek . Zwykle jeść z chlebem pita.

– Shawarma – Izraelska wersja Doner Kebab. Podawane z chlebem i surówką i hummus lub frytki.

kuchnia turecka przepisy baklazan

– Malawach – Cienka chleba składa się z wielu warstw, podobnie jak crêRLM.

– Kibbeh – Parter (mielone) mięso, mąka i przyprawy, smażone.

– Falafel – kulki lub kotleciki wykonane z fava fasoli lub ciecierzycy i smażone.

– Sambusac – Małe trójkątne smażone ciastka, zawierające różne pikantne nadzienie.

– Bourekas – Pikantne wypieki.

Artykuł dzięki:

Dodaj komentarz