Menu

Kuchnia turecka to rzecz jasna nie tylko kebab.Menu To także szereg pysznych deserów, takich jak baklava, lokum, helva, ayran. Ten ostatni jest słonawym jogurtem, jednak pozostałe desery kuchni tureckie są przeważnie słodkie, oparte na mleku . Baklava jest wyjątkowo popularna i wyjątkowo słodka. Popularny jest też marcepan czy owoce jako dodatki – figi, morele.http://bimbrownia-katarzyny.pl/jak-wyglada-destylacja-bimbru-w-polsce/ Znajdziemy też kolorowe galaretki z pudrem – rachatłukum. Przystawkami mogą być jogurty, faszerowane warzywa i owoce, twaróg. Popularna w Turcji jest także słodka i bardzo mocna herbata i kardamonowa kawa. W kuchni arabskiej nie szczędzi się przypraw, smaki są wyraziste. Innym daniem często spotykanym w tureckich i arabskich barach jest falafel. Falafel polubili także wegetarianie – są to kotleciki z ciecierzycy lub bobu z sezamem. Podaje się go przeważnie z przeróżnymi dodatkami, sosami, warzywami. Jego składnikami może także być czosnek, pietruszka, cebula, które to dodają mu specjalnego smaku. Na wegetarian czeka w kuchni tureckiej wiele dań z bakłażanem czy cukinią. W wielu kebabach w Polsce wybór jest ograniczony wybór, są one skierowane tylko na serwowanie kebaba i to często w wersji typowo fast foodowej. Prawdziwe tureckie restauracje mają zdecydowanie bardziej bogaty wybór, a potrawy są lepszej jakości, bardziej orientalne.

Artykuł dzięki: